Niestrawność – diagnostyka i sposoby leczenia
Niestrawność jest dolegliwością układu pokarmowego. Nazywana jest także dyspepsją. Objawia się ona kłopotliwymi, nieprzyjemnymi, a czasami nawet bolesnymi objawami ze strony układ pokarmowego. Różne mogą być także przyczyny tej dolegliwości i dlatego warto zadbać o właściwą diagnostykę.
Niestrawność – objawy
Niestrawność to po prostu niewłaściwe trawienie. Mianem tym określa się zespół dolegliwości przewlekłych ze strony układu trawienia lub zespół objawów, które zlokalizowane są w nadbrzuszu środkowym. Można wyróżnić dwa rodzaje dyspepsji. Pierwszy z nich to niestrawność organiczna. Przyczyną jej powstawania są choroby układu pokarmowego m.in. wrzody i refluks. Wywoływać mogą ją także leki oraz niektóre preparaty i antybiotyki. Drugi rodzaj to tzw. dyspepsja czynnościowa, której powodem nie jest konkretna choroba, ale nie do końca poznane czynniki, np. nadwrażliwość lub nietolerancja niektórych składników pokarmowych.
Objawy niestrawności są bardzo zróżnicowane. Mogą one występować w pojedynkę, a także razem z innymi dolegliwościami. Do najczęstszych objawów niestrawności należą:
- nudności,
- odbijanie o nieprzyjemnym zapachu,
- niesmak w ustach,
- zgaga,
- wymioty,
- zaparcia,
- biegunka,
- wzdęcia, duża ilość gazów w przewodzie pokarmowym.
Objawy niestrawności mogą występować po przejedzeniu lub spożyciu tłustych i ciężkostrawnych potraw. Towarzyszą one osobom z nieżytem żołądka, stany zapalne dróg żółciowych, wątroby oraz w chorobie wrzodowej.
Niestrawność – przyczyny
Jak już wspomniano, przyczynami niestrawności są zazwyczaj inne choroby lub reakcja układu pokarmowego na przejedzenie, nieodpowiednie leki, itp. Do niestrawności mogą przyczyniać się także choroby zapalenie wątroby i trzustki, niedokrwienie jelit oraz wrzody. Jednak niestrawność nie jest tylko skutkiem choroby. Może powodować ja nadmierne spożywanie alkoholu, czy też spożywanie zbyt małej ilości płynów. Niestrawność może być skutkiem nietolerancji niektórych substancji pokarmowych.
Niestrawność – diagnostyka
Pierwszym, istotnym etapem leczenia jest właściwa diagnostyka. Można wykonać ją poprzez USG jamy brzusznej oraz badania biochemiczne i morfologiczne krwi. Niezbędny jest także wywiad z pacjentem. Wiele może wykazać także badanie endoskopowe.
Niestrawność – leczenie
Po szczegółowych badaniach, specjalista wdraża odpowiednie leczenie, dostosowane do indywidualnego przypadku pacjenta. Lekarz może zalecić odpowiednie leki oraz właściwy sposób żywienia. W przypadku niestrawności istotnym jest, aby unikać przejadania się, ciężkostrawnych posiłków oraz spożywania dużych ilości alkoholu. Pomoże także picie wody i naparów ziołowych. Niemniej, profesjonalna diagnostyka pomoże wykluczyć inne potencjalne choroby układu pokarmowego oraz zastosować skuteczne leczenie.
Kompleksowym leczeniem niestrawności zajmuje się Centrum Medyczne CM PROMED. Ośrodek ten specjalizuje się m.in. w gastrologii, dzięki czemu pacjenci mogą liczyć na profesjonalną opiekę zdrowotną ze strony doświadczonych i wykwalifikowanych osób.
W celu umówienia wizyty lub terminu badania skontaktuj się z nami:
Centrum Medyczne PROMED
ul. Olszańska 5G
31-513 Kraków
rejestracja ogólna czynna w godz. 8:00 – 20:00
tel. +48 12 411 13 98
Dane kontaktowe
ul. Olszańska 5 G
31-513 Kraków
czynne: pon.-pt. 8:00-20.00
olszanska@cmpromed.pl