Jakie badania zrobić przed wizytą u gastrologa?

Gastrolog to lekarz, który pomaga pacjentom borykającym się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Pacjenci mogą szukać pomocy u gastrologów w przypadku występowania refluksu czy choroby wrzodowej. Do wizyty u gastrologa warto się przygotować.
Czym zajmuje się gastrolog?
Wielu pacjentów borykających się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego w pierwszej kolejności trafia do lekarzy rodzinnych. W przypadku osób, które wymagają poszerzonej diagnostyki istotna jest konsultacja z gastrologiem, który może pomóc w przypadku występowania chorób układu pokarmowego, w tym choroby wrzodowej, celiakii, refluksu czy choroby Leśniowskiego-Crohna.
Jakie objawy powinny skłonić pacjenta do wizyty u gastrologa?
Do gastrologów zwykle trafiają pacjenci, u których występują dolegliwości bólowe brzucha, biegunki raz wzdęcia. Poza tymi objawami, do specjalisty warto udać się w stacji, w której u pacjenta występuje nagminne odbijanie. Warto wiedzieć, że tego rodzaju objawy mogą mieć związek nie tylko z chorobami o łagodnym przebiegu, ale również z poważnymi schorzeniami, w tym ze zmianami o charakterze nowotworowym.
W jaki sposób przebiega wstępna diagnostyka pacjenta?
W gabinecie medycznym przeprowadzany jest wywiad, podczas którego lekarz zadaje pacjentowi pytania związane z jego trybem życia czy nawykami żywieniowymi. Odpowiedzi pacjenta pozwalają wskazać objawy, które mogą być typowe dla danej jednostki chorobowej. Nie można zapominać o tym, że obserwacja pacjenta, w tym ocena jego samopoczucia i objawów to niezwykle ważne kwestie w procesie diagnozowania choroby.
Jakie badania mogą być wykonywane przez gastrologa?
Po przeprowadzeniu wywiadu medycznego lekarz może zalecić wykonanie dodatkowych badań, takich jak:
- USG jamy brzusznej,
- gastroskopia,
- kolonoskopia,
- rezonans magnetyczny
Wykonywane mogą być także badania krwi oraz testy alergenowe. Wyniki wymienionych badań mogą dać pełny obraz stanu zdrowia danego pacjenta oraz są pomocne w stawianiu diagnozy i wdrażaniu skutecznego leczenia. Co istotne, leczenie może obejmować nie tylko przyjmowanie leków, ale także stosowanie odpowiedniej diety.
Dlaczego stosowanie diety może być konieczne?
Stosowanie diety wykluczającej wybrane składniki może być pomocne w stawianiu diagnozy. Nie można zapominać o tym, że nietolerancja dotycząca pewnych produktów lub ich składników może powodować określone dolegliwości pojawiające się ze strony układu pokarmowego. Pacjenci mogą się także borykać ze zmianami skórnymi w postaci plam lub wysypki.
Jak przygotować się do wizyty u specjalisty?
Pierwsza wizyta u gastrologa jest ważna i dlatego warto się do niej należycie przygotować. Pacjenci udający się do specjalisty powinni pamiętać o zabraniu wyników wcześniejszych badań. Poza tym, powinni oni sporządzić listę swoich objawów. Takie działanie sprzyja uzyskaniu przez lekarza pełnej historii medycznej pacjenta. Pacjenci powinni także zrobić listę przyjmowanych leków, w tym produktów przepisywanych na receptę oraz preparatów dostępnych bez recepty. W sytuacji, w której wizyta u gastrologa poprzedzona była wizytą u lekarza pierwszego kontaktu wskazane jest okazanie skierowania. Warto zatem pamiętać o zabraniu tego dokumentu.
O czym warto pamiętać przed wizytą medyczną?
Wizyta u gastrologa może wymagać odpowiedniego przygotowania. Warto zatem upewnić się czy możliwe jest spożywanie płynów i produktów stałych przed wizytą. Tego rodzaju informacje zwykle otrzymuje pacjent podczas rejestrowania wizyty. Do wizyty warto się także odpowiednio nastawić i liczyć się z tym, że konieczne może być przeprowadzenie badania części przewodu pokarmowego, w tym wykonanie oceny tkliwości ponieważ w okolicy jelit czy żołądka. W czasie wstępnej diagnostyki u lekarza pierwszego kontaktu mogą być zlecone miedzy innymi badania krwi.
O czym warto pamiętać podczas wizyty medycznej?
W czasie wizyty warto pamiętać o zadawaniu pytań. Lekarz powinien rozwiać wątpliwości pacjenta dotyczące niepokojących objawów czy konieczności wykonania dodatkowych badań.
W jaki sposób należy się przygotować do gastroskopii?
W sytuacji, w której podczas badania ma być przeprowadzana gastroskopia, konieczne jest odpowiednie przygotowanie się pacjenta. Badanie to wykonywane jest po uprzednim pozbyciu się treści żołądkowej. Z tego powodu przed wykonaniem gastroskopii pacjent musi powstrzymać się od jedzenia przez około sześć godzin i od picia przez co najmniej cztery godziny. Podczas badania pacjent zwykle nie odczuwa bólu, ale pojawia się uczucie dyskomfortu związane z możliwością prowokowania odruchu wymiotnego. W celu ograniczenia tego rodzaju nieprzyjemnych odczuć można stosować znieczulenie miejscowe z wykorzystaniem przeznaczonego do tego aerozolu. Podczas gastroskopii lekarz wprowadza do przewodu pokarmowego pacjenta sondę, za pomocą której może ocenić stan zdrowia pacjenta. Badanie wykonuje się na leżąco, a czas jego trwania wynosi kilkanaście minut. Czas trwania zabiegu wydłuża się w przypadku konieczności dodatkowej analizy ścian przewodu pokarmowego i żołądka oraz w sytuacji, w której konieczne jest pobranie wycinka do badań.
Jak należy przygotować się do kolonoskopii?
Kolonoskopia to badanie obejmujące dolny odcinek przewodu pokarmowego. W czasie jego trwania konieczne jest doodbytnicze wprowadzenie wziernika. W związku z tym, pacjent przez około dwie doby powinien stosować dietę płynną, która sprzyja oczyszczeniu jelit z masy kałowej. Badanie wykonywane jest w pozycji leżącej, a w czasie jego trwania pacjent nie odczuwa bólu, ale dość duży dyskomfort. Badanie nie jest przyjemne, ale dostarcza dużo informacji na temat zdrowia pacjenta i powinno być zatem wykonywane w razie potrzeby.
Dane kontaktowe
ul. Olszańska 5 G
31-513 Kraków
czynne: pon.-pt. 8:00-20.00
olszanska@cmpromed.pl